wtorek, 5 kwietnia 2022

Kurczak z wolnowaru

                                         Dziś polecam Wam propozycję na obiad. Przeważnie kurczaka piekłam w piekarniku. Dziś jednak wrzuciłam go do wolnowaru po uprzednim zamarynowaniu. Co prawda nie miał tak chrupiącej skórki, jak to jest przy pieczeniu w piekarniku, ale był pyszny i soczysty. Ja osobiście się zakochałam w tym wolnowarze. Przyrządziłam w nim też karkówkę do chleba i co może zaskoczyć chleb. Tak, tak, chleb. Tu też skórka nie była mega chrupiąca, ale chleb też wychodzi. Kilka godzin przed robieniem tego wpisu nastawiłam rosół. Mam nadzieję, że będzie równie smaczny, jak gotowany tradycyjnie. Nawet nie chowam go do szafki, bo już mam w głowie kolejne pomysły na dania z tego cudownego urządzenia. Przyznam Wam, że od dawna przymierzałam się do kupna wolnowaru, ale jak to w życiu bywa były sprawy ważne i ważniejsze. Dzięki współpracy partnerskiej mogę się nim cieszyć i  przygotowywać pyszności dla bliskich.

                                           A  teraz słów kilka o wolnowarze. Model, jaki posiadam to WOLNOWAR CROCKPOT 5,7L CHROM SCCPBPP605-050. Jest bardzo prosty w obsłudze, a do wolnowaru załączona jest instrukcja, co ważne w języku polskim i książeczka z przepisami. Wolnowar ma odczepiany kabel, co ułatwia schowanie urządzenia do szafki, bo nic nie wystaje. Wolnowar ma zaprogramowane czasy, ale jest opcja, że możemy sami ustawiać czas większy lub mniejszy co pół godziny. Pojemna kamionkowa misa świetnie się sprawdzi, co prawda jest ciężka, ale to z racji tego, z czego jest zrobiona. W ostatnim czasie bardzo podrożał prąd, a tu nasz wolnowar pobiera go bardzo mało, jest ekonomiczny w użytkowaniu. Jeżeli jeszcze zastanawiasz się nad zakupem, to polecam, bo bardzo ułatwia życie. Wkładasz to, co chcesz, nastawiasz czas i zapominasz na kilka godzin i zajmujesz się czym innym. Dodatkową ważną rzeczą jest to, że dania przygotują się w niższej temperaturze, a to oznacza, że są zdrowsze i zachowują więcej cennych składników niż przy szybszej obróbce. Podsumowując, wolnowar wart jest swojej ceny i mam nadzieję, że posłuży przez długie lata.


Kurczak z wolnowaru



Kurczak z wolnowaru


Kurczak z wolnowaru - składniki


1 kurczak zagrodowy (u mnie waga 1.8 kg)
1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i ziołami
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 łyżeczka soli (czubata)
2 cebule dymki (bez szczypioru)


Kurczak z wolnowaru - przygotowanie


Kurczaka umyć i osuszyć. Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi kurczaka. W środek włożyć cebule i umieścić kurczaka w naczyniu z pokrywką i wstawić do lodówki najlepiej na noc. Następnego dnia kurczaka umieścić w misie wolnowaru i zakryć pokrywką. Włączyć wolnowar i nacisnąć guzik na Low lub High. Po skończeniu czasu wolnowar automatycznie przełączy się w tryb podgrzewania, więc jeśli nie będzie nas w domu, potrawa nam nie wystygnie. W trakcie pieczenia można polewać kurczaka wytworzonym sosem. Gotowy kurczak jest soczysty i mięciutki. Można podać z tym, co lubimy, ja podałam z pieczywem i kolorową surówką z kapusty pekińskiej.


Kurczak z wolnowaru



Kurczak z wolnowaru



Kurczak z wolnowaru


                                      Wpis powstał przy współpracy partnerskiej
                                                         z Crockpot.pl









2 komentarze:

  1. Też mam crockpota i uwielbiam go. Czy jak robiłaś w nim kurczaka to wlewałas do misy jakąś ciecz? Na ile czasu nastawiłaś na by był dobry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wlewałam nic. Czas był orientacyjny, było to ok. 4,5 godziny.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.