Zapewne w każdym domu jest tak, że kupimy za dużo chleba. A potem jest problem, co z nim zrobić. Bo wiadomo, że taki dwudniowy to już niektórych w ząbki kłuje. I tu wpadł mi w oko przepis Tomka Strzelczyka z Oddasz fartucha. Robił kotlety właśnie z czerstwego chleba. Nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła. I wiecie co? Z sosem pieczarkowym są super. Jednym słowem, jest to super pomysł na nie marnowanie żywności - zero waste.
Kotlety z chleba
Kotlety z chleba - składniki
400 ml mleka
2 cebule
1 duży ząbek czosnku
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek koperku
1 duże jajko
do smaku:
sól
pieprz
dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Kotlety z chleba - przygotowanie
Czerstwy chleb porwij na kawałki do miski i zalej mlekiem. Co jakiś czas przemieszaj, aby mleko dostało się do każdego kawałka chleba. Zostaw na około 30 minut. Po tym czasie nie odciskając chleba, zmiel go razem z cebulą i czosnkiem w maszynce do mięsa. Do masy chlebowej wbij jajko i wrzuć posiekaną natkę oraz koperek, a także dodaj sól i pieprz do smaku. Wyrób masę i formuj kotleciki. Obtocz je w bułce tartej i smaż na małym ogniu na rumiano. Gotowe kotlety podaj z przygotowanym sosem pieczarkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.