Jeśli lubisz serniki i kajmak to ten wypiek jest dla Ciebie. Kremowy, delikatny i smaczny. Dodatkowo jest to szybka wersja sernika, bo oprócz ubicia jajek z cukrem resztę składników tylko mieszamy do ich połączenia. Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Sernik kajmakowy
Sernik kajmakowy - składniki
1 kg sera do sernika z wiaderka
1 puszka masy kajmakowej
4 łyżki cukru
1 op przyprawy do sernika o smaku karmelu
6 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe
200 g herbatników typu petitki
150 g masła
lukier
zielono żółta posypka do ciast
Sernik kajmakowy - przygotowanie
Herbatniki zmiksować, masło stopić i połączyć składniki. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę herbatnikową. Wyrównać powierzchnię.
Jajka ubić z cukrem. Pozostałe składniki dodać do masy jajecznej i wszystko tylko ze sobą połączyć. Masę serową wylać na przygotowany spód. Sernik piec około 60 - 70 minut w 155 stopniach w zależności od piekarnika. Gotowy sernik przestudzić przy lekko uchykinych drzwiczkach, a na koniec polać lukrem i posypać posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.