niedziela, 10 czerwca 2012

Marchewkowe babeczki

                              Piekłam już babeczki z burakami, przyszła więc kolej na marchewkę. Babeczki z dodatkiem warzyw nadają im ciekawy smak, są wilgotne i nie wyczuwa się smaku warzyw. I fajna metoda na przemycenie tego czego dzieci nie lubią czyli warzyw właśnie.


składniki :
2 jajka
125 ml oleju
125 ml mleka
300 g mąki pszennej
4 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szk startej marchewki ( na drobnych oczkach )

sposób przygotowania :
Przygotować dwie miski.
Do jednej wlać mleko, olej, wbić jajka i wymieszać.
Do drugiej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, oba cukry i startą marchewkę.
Widelcem wymieszać suche składniki z marchewką.
Do mieszanki marchewkowej wlać płynną masę i widelcem wszystko ze sobą połączyć.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
W każdą z nich nałożyć porcje masy ( mi wyszło 12 szt ).
Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 30 minut.
Gotowe babeczki wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Babeczki można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...