poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Sos kurkowy

                            Gdy są kurki to koniecznie trzeba zrobi z nich sosik.


kurki ( objętościowo 1500 ml )
1 cebula
2 łyżki masła
1,5 szk śmietany 18 %
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku

Kurki dokładnie oczyścić, opłukać i odsączyć z wody.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Na dużej patelni roztopić masło, wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić ją.
Dodać kurki i dusić razem z cebulą około 5 minut.
Po tym czasie doprawić do smaku, zalać śmietaną i dokładnie wymieszać.
Podgrzewać chwilę od czasu do czasu mieszając ale nie zagotować.
Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz