niedziela, 24 listopada 2013

Orzechowa babka

                         

rozwiń i czytaj przepis :
50 g tartych orzechów włoskich
50 g tartych orzechów laskowych
200 g mąki pszennej typ 500
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
5 jajek ( rozmiar M )
1/2 szk cukru
16 g cukru waniliowego
250 g margaryny Kasia
Lukier :
4 czubate łyżki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
płatki czekoladowe do dekoracji

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek.
Do miski włożyć miękką margarynę, wsypać oba cukry i utrzeć za pomocą miksera.
Następnie dodać żółtka i nadal ucierać aż składniki się połączą.
Potem wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i oba rodzaje orzechów i wymieszać na gęste ciasto.
W drugiej misce gdzie mamy białka ubić je na sztywno.
Do ciasta dodać łyżkę piany i delikatnie wymieszać ale już łopatką lub łyżką.
Znowu dodać łyżkę piany i wymieszać aby masa uzyskała lżejszą konsystencję.
Na koniec dodać już resztę piany, delikatnie wymieszać i ciasto przełożyć do foremki keksowej o wymiarach 10 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Babkę piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu babkę wystudzić i polać ją utartym lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego.
Na sam koniec posypać płatkami czekolady.

7 komentarzy: