rozwiń i czytaj przepis :
- 1 szk mąki pszennej luksusowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 saszetka czekolady na gorąco
- 5 łyżek cappuccino o smaku czekoladowym
- 1 szk cukru pudru Diamant
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 250 g margaryny
- cukier puder do posypania Diamant
Margarynę
stopić i przestudzić. Mąkę przesiać z maka ziemniaczaną, proszkiem do
pieczenia i czekoladą. Wsypać cappuccino i wymieszać. Jajka wbić do
miski, wsypać cukier i cukier waniliowy i ubijać aż będą białe. Cały
czas ubijając wsypać mieszankę mąki i wyrobić na gładkie ciasto. Na
koniec wlać chłodną margarynę i ponownie dokładnie wymieszać. Tortownicę
z kominkiem o średnicy 23 cm wysmarować olejem i wysypać mąką, wlać
masę. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 50 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z tortownicy, wystudzić i posypać cukrem
pudrem.
Kochana, powiedz mi jajka wbijasz całe od razu i ubijasz z cukrem? Bo ja zwyczajowo najpierw białka, ale skoro piszesz, że wszystko, to znaczy że ubije się ładnie razem?
OdpowiedzUsuńTak Beatko, do tej babki dajemy całe jajka i ubijamy aż będą białe. I potem tak jak jest w przepisie :)
Usuńdzięki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :* wypróbuję przed Świętami :)
OdpowiedzUsuńCiasta to moje ulubione dania;)
OdpowiedzUsuń