Kochani zachęcam Was do wzięcia udziału w tegorocznej Świątecznej Zbiórce Żywności,
„Każdy z nas
może być Superbohaterem. Wystarczy w dniach od 29 listopada do 1 grudnia
2013 roku przekazać część swoich zakupów wolontariuszom Banków Żywności
w jednym z niemal 3500 sklepów spożywczych na terenie całego kraju.
Podarowane produkty jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia zostaną
przekazane osobom potrzebującym.”.
rozwiń i czytaj przepis :- 1 kg żeberek
- 1 paczka mrożonych warzyw na patelnię po włosku
- 250 ml wody
- 1 łyżka przyprawy zioła włoskie
- 2 łyżki maggi
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oleju
- 4 woreczki ryżu ( po 100 g )
- odrobina czerwonego barwnika spożywczego
- 4 l wody do ugotowania ryżu
- 1 łyżka soli
Zimną
wodę wlać do garnka i zagotować. Gdy się zagotuje posolić, dodać
barwnik i ponownie zagotować. Włożyć saszetki ryżu i gotować według
czasu podanego na opakowaniu. Po ugotowaniu ryż odsączyć z wody, wysypać
go z woreczków z powrotem do garnka i przykryć aby nie wystygł. Umyte i
osuszone żeberka pokroić między kostkami na paski. Na patelni rozgrzać
olej, ułożyć na niej kawałki mięsa i obsmażyć z każdej strony na złoty
kolor. Gdy będą rumiane podlać wodą, zakryć pokrywką i dusić do
miękkości. Po około 30 minutach dodać przyprawy i dalej dusić. Dodać
warzywa, wsypać mieszankę dołączoną do warzyw i dusić około 15 minut. Na
koniec mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobina wody i zagęścić nią sos.
danie wygląda pysznie a ten ryż? kurcze nie widziałam takiego, zabawny kolor:)
OdpowiedzUsuńHi, hi fajnie kolorowy :)
UsuńUwielbiam żeberka!
OdpowiedzUsuń