niedziela, 12 stycznia 2014

Babka jabłkowo - żurawinowa


rozwiń i czytaj przepis :

  • 50 g suszonej żurawiny
  • 2 duże jabłka
  • 1/2 szk cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 5 jajek ( rozmiar M )
  • 2,5 szk mąki tortowej + 2 łyżki do obtoczenia jabłek
  • 250 g margaryny Kasia
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Lukier :
  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • 5 g żurawiny do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Żurawinę posiekać, jabłka po umyciu i obraniu pokroić w kostkę i obtoczyć w dwóch łyżkach maki. Miękką margarynę utrzeć z obydwoma cukrami. Następnie nadal ucierając dodawać po jednym jajku a potem przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto. Do ciasta przełożyć pokrojone jabłka i żurawinę i za pomocą drewnianej łyżki wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę piec 50 -55 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu babkę wystudzić, polać przygotowanym lukrem i i udekorować posiekaną żurawiną.

1 komentarz:

  1. jabłko i żurawina to duet tak pysznie zgrany! :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...