poniedziałek, 6 stycznia 2014

Boczkowiec


rozwiń i czytaj przepis :

  • 1,5-2 kg świeżego boczku
  •  500g mięsa wieprzowego
  •  3 łyżeczki czosnku granulowanego lub 3 ząbki świeżego
  •  sól
  •  pieprz
  •  1 łyżeczka majeranku
  •  2 liście laurowe
  •  2 ziela angielskie
  •  kilka ziaren czarnego pieprzu ziarnistego
  •  1/3 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
Boczek myjemy. Wzdłuż wycinamy cienkie paski ( robimy rowki ), mielimy mięso. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy czosnek, majeranek i wodę, wyrabiamy. Boczek silimy i posypujemy czosnkiem, w rowki wkładamy mięso, resztę układamy na płacie boczku. Zwijamy w rulon. Bierzemy czystą ściereczkę, ciasno zawijamy i związujemy mocno dratwą lub mocnymi nićmi. Wkładamy do brytfanny, zalewamy wodą, dodajemy liść, ziele, czosnek, pieprz i gotujemy 1 godzinę. Po godzinie obracamy boczek na drugą stronę i znów gotujemy 1 godzinę. Po ugotowaniu kładziemy boczek między dwie deski i przygniatamy czymś ciężkim, może to być brytfanna, w której gotowaliśmy, ale wypełniona wodą. Tak obciążony boczek trzymamy około 1 godziny w celu sprasowania mięsa. Po upływie tego czasu odcinamy nici, zdejmujemy ściereczkę. Mamy gotowy boczkowiec do spożycia. Najlepiej smakuje do chleba z chrzanem lub musztardą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.