niedziela, 5 stycznia 2014

Tiramisu - tort

                            Oj jak to dobrze, że już mam normalny internet. Nic nie chodzi, nic nie można dodać. Tak to jest jak starszy synuś siedzi na necie a nie ma internetu bez limitu. Ale już jest i mam nadzieję, że wystarczy transferu do kolejnego cyklu rozliczeniowego. Ale dość już o necie zabieram się do dodawania wpisów bo znów zaległości się porobiły. Dziś kilka propozycji z testów produktów Emix. Do tego tortu wykorzystałam właśnie kremy gotowe tej firmy i muszę przyznać, że tort błyskawicznie został zjedzony a sam krem też jest smaczny. Więc nie zawsze to co gotowe jest złe. Warto się czasami posiłkować gotowcami.


rozwiń i czytaj przepis :

  • Biszkopt :
  • 6 jajek ( rozmiar L )
  • 5 łyżek mąki pszennej typ 500
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Emix
  • 1 cukier wanilinowy Emix
  • 3/4 szk cukru
  • 3 łyżki płatków czekoladowych
  • Masa :
  • 3 kremy tiramisu Emix
  • 200 g masła
  • 650 ml mleka
  • Dodatkowo :
  • 400 g dżemu wiśniowego
  • 3/4 szk słabej kawy rozpuszczalnej ( 1 płaska łyżeczka na 3/4 szk wody )
  • 80 g czekolady gorzkiej ( do ozdoby )
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek, obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia do osobnego naczynia. Białka umieścić w misce i ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodać cukier i cukier wanilinowy. Do ubitej piany dodać żółtka, delikatnie wymieszać a następnie dodać mieszankę mąk i także delikatnie połączyć. Na koniec wsypać płatki czekoladowe i szpatułką lekko wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Wyłożyć do niej ciasto i piec biszkopt 40-45 minut w zależności od piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić i przeciąć na krążki ( ja użyłam noża strunowego i wyszły mi 4 placki ). Gdy biszkopt się piecze w kąpieli wodnej roztopić czekoladę. Na grubej folii narysować np. kwiatki markerem i na odwrotnej stronie czekoladą za pomocą np szprycy z cienką końcówką malować kwiatki i listki. Potem włożyć dekoracje do lodówki a resztę czekolady zostawić do wykorzystania. ( u mnie niestety uchowało się tylko 5 kwiatków, bo krasnoludki wyjadły resztę ). Masa : Do wysokiego naczynia wlać mleko, wsypać proszek do kremu i miksować około 3-4 minuty. Potem dodać miękkie masło i miksować aż się wszystko ładnie połączy. Dżem wymieszać z kawą ( powinien być rzadki ). Przełożenie : Każdy blat biszkoptu smarować rozmieszanym z kawą dżemem, potem kłaść porcję masy. Przekładać kolejne placki dżemem i masą aż na wierzchu będzie placek. Posmarować górę lekko masą i za pomocą dekoratora udekorować rozetkami wierzch tortu. Na torcie rozłożyć czekoladowe ozdoby i cienką strużką polać roztopioną czekoladą dekoracyjnie wierzch tortu. Gotowy tort wstawić do lodówki na około godzinę aby się ładnie związał.


1 komentarz:

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...