sobota, 1 marca 2014

Pierogi z warzywami i boczkiem


rozwiń i czytaj przepis :

  • Farsz :
  • 2 młode marchewki
  • 75 g cukinii
  • 75 g kalarepy
  • 1 cebula
  • 250 g wędzonego boczku
  • 75 g białej papryki
  • sól morska z magnezem do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 1 łyżka kaszy manny
  • Ciasto :
  • 3 szk mąki koszalińskiej typ 500
  • ok. 1 szk gorącej wody
  • 1 łyżeczka morskiej soli z magnezem
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • Dodatkowo :
  • 200 g wędzonego boczku

PRZYGOTOWANIE:

Farsz : Boczek pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i dodać do boczku, zeszklić. Marchew umyć ( jest młoda wiec nie ma konieczności obierania ), cukinię i kalarepę także umyć i zetrzeć te składniki na drobnych oczkach i dodać na patelnię. Paprykę pokroić w kostkę i także dodać do pozostałych składników na patelni. Dodać sól i pieprz do smaku. Smażyć około 3 minuty a po tym czasie wyłączyć ogień, dodać kaszę mannę i wymieszać farsz. ( Kaszę dodajemy w celu związania farszu i zabrania z patelni wszystkich soków farszu ). Ciasto : Mąkę wsypać do miski, dodać sól, olej i wodę i widelcem lekko wymieszać składniki. Następnie wyjąć ciasto na blat i wyrobić gładkie, elastyczne i miękkie ciasto. Ciasto dzielić na porcje, wałkować je na cienkie placki i za pomocą szklanki lub innego kółka wycinać krążki na pierogi. Na środek każdego kółka kłaść porcje nadzienia, zlepiać pierogi i układać na ściereczce a potem zakryć drugą aby pierogi nie wyschły. Gotowe pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować kolka minut od wypłynięcia. Sprawdzić czy pierogi są gotowe wyjmując jeden łyżką cedzakową i lekko nacisnąć na pieróg. Jeśli są miękkie wyjąć pierogi na blaszkę przesmarowaną lekko olejem. Boczek pokroić w kostkę na rumiano. Pierogi układać na talerze i okrasić je skwareczkami z boczku.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.