czwartek, 12 lutego 2015

Pączki na orkiszu i maślance

                    Dziś w każdym domu rozchodzi się zapach smażonych pączków, faworków, karnawałowych róż czy oponek. Bo jak wiadomo dziś jest Tłusty Czwartek. ja zrobiłam tym razem pączki ze sprawdzonego mojego przepisu ale lekko go zmodyfikowałam. Po pierwsze dodałam do mleka maślankę, a do mąki pszennej trochę orkiszowej. Pączki wyszły smaczne i puszyste.
Jak widać trzeba poeksperymentować z dodatkami.

300 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa
700 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
250 g masła
2 jajka ( M )
6 żółtek ( z jajek M )
150 g świeżych drożdży
1/2 szk mleka 3,2 %
1/2 szk maślanki ( w temperaturze pokojowej )
2 łyżki octu lub spirytusu
1/2 szk cukru
16 g cukru waniliowego
2 szczypty soli
marmolada twarda wieloowocowa z różą
Lukier :
1/2 szk cukru pudru
1/2 szk cukru pudru trzcinowego
5 łyżek rozpuszczalnego kakao
4 łyżki słodkiej śmietanki
kolorowy cukrowy maczek

W rondelku stopić masło i przestudzić.
Maślankę nalać do szklanki aby złapała pokojowej temperatury.
W drugim garnku podgrzać mleko, dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru.
Zamieszać i zostawić pod przykryciem aby zaczyn urósł.
Białka 6 jajek oddzielić od żółtek.
W misce robota z końcówką do ubijania piany ubić jajka i żółtka z obydwoma cukrami na puch.
Do miski przesiać obie mąki, dodać ubite żółtka i zaczyn oraz ocet i maślankę i lekko wymieszać.
Następnie dodać stopione masło i wyrobić gładkie ciasto.
Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ładnie podwoi objętość dzielić ciasto na porcje, zrobić placek, nałożyć na środek porcję marmolady i zawinąć tak pączki aby marmolada była całkowicie zakryta.
Pączki układać łączeniem do dołu na oprószonym mąką blacie lub stolnicy.
Gotowe pączki zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podrosną smażyć na tłuszczu ( smalec, olej czy frytura ) z obu stron na rumiano.
Usmażone wyjmować łyżką cedzakową i układać np. na blasze wyłożonej grubsza warstwą ręcznikiem papierowym.
Utrzeć lukier.
Lekko przestudzone maczać w lukrze ( jedną stronę ), układać na talerzu i posypać maczkiem.





2 komentarze:

  1. Ciekawy skład pączusiów... na maślance jeszcze nie piekłam.
    Za rok wypróbuję, bo wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.