sobota, 16 maja 2015

Chleb pszenno jaglany z kiełbasą

                                 

500 g mąki pszennej typ 500
1 szk płatków jaglanych
300 g swojskiej kiełbasy
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1/4 szk oleju rzepakowego
300 ml letniej wody
20 g świeżych drożdży

Do miski wkruszyć drożdże, dodać trochę wody, cukier i łyżkę mąki i wymieszać. 
Zostawić do wyrośnięcia zaczynu.
Potem wlać resztę wody dodać mąkę wymieszaną z solą i płatkami jaglanymi oraz pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę.
Na koniec wlać olej i wymieszać ciasto.
Wyłożyć je na blat lub stolnicę i dobrze wyrobić ciasto.
Przełożyć je do miski oprószonej mąką, oprószyć górę i zostawić do wyrośnięcia.
Podłużną foremkę keskową o wymiarach 12 x 30 cm wysypać mąką i przełożyć wyrośnięte i ponownie wyrobione ciasto.
Zostawić do wyrośnięcia a gdy wyrośnie można lekko naciąć na górze.
Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec chleb 45 - 50 minut.
Upieczony wystudzić na kratce i podawać z masłem oraz np. pomidorem.

Zapraszam do lektury czyli gazetek z promocjami



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...