niedziela, 25 października 2015

Faszerowane łódki czyli cukinia i spółka

Kupiłam piękne cukinie, leżały sobie tak i czekały na to aż coś z nich przygotuję.
No i postanowiłam zrobić jak zwykle faszerowane.
W sumie takie najbardziej lubimy.
Taka cukinia może być podana na obiad lub ciepłą kolację.
Z dodatkami możemy kombinować, dajemy co lubimy i komponujemy swoją wersję.
Jeśli nie robiliście tego typu dań to polecam bo robi się szybko, nie są trudne a smak super.
Na taką pogodę jaka jest ostatnio idealna.

Cukinia podana na Julia Platin


2 średnie cukinie
Nadzienie :
2 ćwiartki z kurczaka lub udka kupisz tutaj
200 g blanszowanych kurek
1 czerwona papryka
1 cebula
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g sera żółtego kupisz tutaj
100 g mozzarelli w bloku
3 szk ugotowanego na sypko ryżu kupisz tutaj
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka ostra do smaku
3 łyżki oleju

Ćwiartki kurczaka umyć, wytrybować i pokroić w kostkę.
Rozgrzać patelnię, wlać olej a potem wrzucić pokrojone mięso, podsmażyć.
Obraną cebulę i paprykę pokroić w kostkę, dodać do podsmażonego kurczaka i dalej chwilę smażyć.
Następnie dodać kurki i natkę, wymieszać.
Składniki z patelni przełożyć do miski, dodać ryż i przyprawy do smaku, wymieszać.
Gdy farsz przestygnie dodać oba sery starte na tarce a potem wszystko wymieszać.
Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
Farsz rozdzielić na 4 porcje i napełnić nim połówki cukinii.
Cukinie umieścić w blaszce do pieczenia i zapiekać je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 - 35 minut w zależności od piekarnika.
Podawać na gorąco.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...