wtorek, 12 kwietnia 2016

A la grissini czyli paluchy czosnkowe

Kilka dni mnie nie było na blogu, bo jakoś brak czasu.
Na dworze coraz cieplej więc i pracy coraz więcej a co za tym idzie mniej czasu na bloga.
W końcu nie samym blogiem człowiek żyje.
Ale mam nadzieję, że tę nieobecność moi czytelnicy wybaczą i zapraszam po przepis na pyszne paluchy w sam raz dla wielbicieli piwa ale nie tylko.
Jednym słowem na coś do pochrupania.


500 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
5 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki oleju rzepakowego
250 ml letniej wody

100 g margaryny
3 ząbki czosnku
1 łyżka czarnego sezamu
1 małe jajko

Drożdże wymieszać z cukrem do płynnej konsystencji.
Do misy robota wsypać mąkę, sól i za pomocą haka wyrabiać wlewając wodę i olej oraz dodać rozpuszczone drożdże..
Przez kilka minut wyrabiać ciasto a potem zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto spokojnie rośnie, w rondelku stopić margarynę i  przestudzić ją.
Do margaryny zetrzeć ząbki czosnku na tarce o bardzo drobnych oczkach, wymieszać i wystudzić.
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagnieść przez chwilkę, podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokątne placki ( nie za cienkie i nie za grube ).
Każdy kawałek ciasta posmarować porcją margaryny z czosnkiem.
Złożyć placki na na pół i pociąć na cienkie paski a potem zwijać spiralnie i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać czarnym sezamem.
Zostawić do podrośnięcia ale krótko a potem piec w zależności od grubości 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Wystudzić na kratce lub zostawić na blasze aż wystygną.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.