wtorek, 18 października 2016

Sos warzywny z czerwoną soczewicą

Jakiś czas temu robiłam pyszny sos z cukinii. 
Dziś mam pyszny ale inny sosik.
Jest w nim cukinia, papryka, marchew, cebula i przyprawy ale jest coś jeszcze.
Jak nazwa przepisu wskazuje jest też czerwona soczewica.
Sos  będzie idealny do pizzy, lasagne czy dan z makaronem.




1,5 kg cukinii ( waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
3 duże cebule
2 duże czerwone papryki
2 szk ugotowanej czerwonej soczewicy Kłos Pol
3 marchewki
450 g koncentratu pomidorowego
1 op ziół prowansalskich
250 g cukru
1,5 łyżki chili w proszku
1,5 łyżki słodkiej papryki
1 szk octu
sól do smaku

Papryki umyć i usunąć gniazda nasienne, cebule i marchewki obrać i umyć.
W maszynce do mielenia mięsa na średnim sitku zmielić cukinię, paprykę i marchewkę a cebulę posiekać w rozdrabniaczu.
Wszystkie zmielone składniki umieścić w garnku, dodać ugotowaną soczewicę oraz cebulę a także pozostałe przyprawy ale bez octu i gotować od czasu do czasu mieszając 40 minut ( pod przykryciem ).
Po tym czasie wlać ocet i gotować 10 minut.
Sos przestudzić, rozlać do  wyparzonych słoików, zakręcić zakrętkami.
Na dno garnka ułożyć ściereczkę, wstawić słoiki, wlać na 3/4 wysokości słoików wodę i pasteryzowac 40 minut od zagotowania.
Zapasteryzowane słoiki wyjąć z garnka i wystudzić, schować w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...