wtorek, 27 czerwca 2017

Domowy jogurt naturalny

Dziś zapraszam Was po przepis na domowy jogurt naturalny.
Jest to moje pierwsze podejście do domowej produkcji ale nie ostatnie.
Domowy jogurt naturalny możemy wykorzystać do przygotowania różnych deserów, ciast, sosów i nie tylko.
Jeśli zrobicie smakowy to już będziecie mieli mniej możliwości a tak z naturalnego macie szersze pole do popisu.

Zakwaskę na jogurt jest łatwo kupić, bo znajdziecie ją tutaj, a fotki i inne przepisy na różne pyszności z jogurtem domowym tutaj.

Zapraszam do lektury i samodzielnej produkcji domowego jogurtu.

1 fiolka zakwaski na jogurt Vivo
3 l mleka 3,2%

Mleko wlać do garnka i podgrzać do temperatury 37-40 stopni.
Najlepiej użyć termometr kuchenny.
Potem fiolkę napełnić do połowy mlekiem i dokładnie wymieszać.
Zawartość fiolki wlać do mleka, wymieszać i szczelnie zakryć garnek.
Potem owinąć go w koc i odstawić na 8-10 godzin w ciepłe miejsce.
Garnek nie może stać w przeciągu.
Garnek z jogurtem przechowywać w lodówce.
Taki jogurt spożyć w ciągu 7 dni.
Można podać go z owocami, jako sos do sałatek, zamiast śmietany do mizerii lub innych potraw.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...