Babka waniliowo rodzynkowa |
składniki :
200 g cukru
1 op cukru z prawdziwą wanilią ( po 10 g )
200 g margaryny Kasia
5 jajek
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szk rodzynek
1 szczypta soli
Polewa :
1 szk cukru pudru
1/3 kostki margaryny Kasia
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao
Dodatkowo :
kandyzowana skórka pomarańczowa
motylki cukrowe
sposób przygotowania :
Babka waniliowo rodzynkowa w całości |
Białka oddzielić od żółtek.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać rodzynki i wymieszać.
Żółtka wlać do miski, dodać cukier i cukier z wanilią i ubić na puszystą masę.
Gdy będą dobrze ubite wlać schłodzoną margarynę i dalej miksować.
Następnie dodawać po łyżce mieszanki mącznej i na wolnych obrotach wyrobić ciasto.
W drugim naczyniu ubić pianę z białek z solą i dodać ją do ciasta.
delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do foremki babkowej z kominkiem lub bez posmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą.
Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50-55 minut.
Po upieczeniu wyjąć babkę z formy i wystudzić.
Składniki na polewę umieścić w rondelku i na małym ogniu podgrzewając rozpuścić je.
Gotową polewą polać babkę a na koniec posypać ja skórką pomarańczową i motylkami.
Ewcia przepiękna baba i coraz śliczniej u Ciebie:-)
OdpowiedzUsuń