4 udka z kurczaka
4 pieczarki
2 łyżki posiekanego świeżego koperku
1 mała cebula
1/3 czerwonej świeżej papryki
1/3 żółtej świeżej papryki
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki oleju
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
curry mieszanka przypraw do smaku
mix chili jalapeno do smaku
Udka umyć i osuszyć.
Z każdego z nich zdjąć skórę prawie do końca kości.
Wyciąć mięso i pokroić w kostkę.
W zgięciu udka odciąć jedną kostkę a drugą część na której trzyma się skóra zostawić.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone mięso i smażyć.
Po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę, następnie również pokrojone w kostkę pieczarki i obie papryki.
Wszystko smażyć około 5 - 6 minut.
Dodać koperek, przyprawy i bułkę tartą i wymieszać.
Tak przygotowany farsz podzielić na cztery części.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
Każde wyrtybowane udko napełnić ciasno farszem, zawinąć ewentualne wystające brzegi i układać łączeniem do dołu w naczyniu żaroodpornym.
Gotowe udka oprószyć dodatkowo z wierzchu solą i słodką papryką.
Naczynie wstawić do piekarnika, nastawić na 175 stopni a zegar na 40 minut.
Po upieczeniu podawać z dowolnymi dodatkami.
Ja podałam z ryżem ugotowanym na pomarańczowo i fasolką szparagowa z bułką tartą.
4 pieczarki
2 łyżki posiekanego świeżego koperku
1 mała cebula
1/3 czerwonej świeżej papryki
1/3 żółtej świeżej papryki
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki oleju
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
curry mieszanka przypraw do smaku
mix chili jalapeno do smaku
Udka umyć i osuszyć.
Z każdego z nich zdjąć skórę prawie do końca kości.
Wyciąć mięso i pokroić w kostkę.
W zgięciu udka odciąć jedną kostkę a drugą część na której trzyma się skóra zostawić.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone mięso i smażyć.
Po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę, następnie również pokrojone w kostkę pieczarki i obie papryki.
Wszystko smażyć około 5 - 6 minut.
Dodać koperek, przyprawy i bułkę tartą i wymieszać.
Tak przygotowany farsz podzielić na cztery części.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
Każde wyrtybowane udko napełnić ciasno farszem, zawinąć ewentualne wystające brzegi i układać łączeniem do dołu w naczyniu żaroodpornym.
Gotowe udka oprószyć dodatkowo z wierzchu solą i słodką papryką.
Naczynie wstawić do piekarnika, nastawić na 175 stopni a zegar na 40 minut.
Po upieczeniu podawać z dowolnymi dodatkami.
Ja podałam z ryżem ugotowanym na pomarańczowo i fasolką szparagowa z bułką tartą.
Wygląda pysznie, troszkę pracy jest przy tych udkach, ale widać, że warto:) ja niestety nie jadam papryki, więc o innym nadzieniu musiałabym pomyśleć... Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTo się tylko tak wydaje, że jest trochę pracy. Ja też tak myślałam i nigdy nie faszerowałam udek. Dziś zrobiłam to pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni.
UsuńPozdrawiam.
super przepis. Ja jednak zawsze mam problem i nigdy nie potrafię sobie wyobrazić luzowania mięsa. Czytam 3 razy i dalej do mnie nie dochodzi.
OdpowiedzUsuńto jednka mój problem :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Nie jest tak źle z luzowaniem. Tym bardziej, że wycięłam tylko kostkę do zgięcia. Wolałam część zostawić aby mi się nie rozpadły ( robiłam pierwszy raz ).
UsuńPozdrawiam.