środa, 31 października 2012

Babka zebra

                          Prosta, smaczna i w piękne paski babka zebra. Cieszy nie tylko podniebienie ale i oko swoim widokiem.


  • 5 jajek
  • 3 szk mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao ( z wiatrakiem )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szk cukru
  • 300 ml białej oranżady
  • 250 ml oleju
  • cukier puder do posypania
Babka zebra w super paski - PRZYGOTOWANIE:
Do jednej miski wlać żółtka oddzielone od białek a do drugiej białka. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem a żółtka wymieszać z olejem i oranżadą. Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodawać po trochu masy żółtkowej i delikatnie mieszać za pomocą miksera. Następnie dalej mieszając dodawać po łyżce mąki i wymieszać na gładkie ciasto. Gotowe podzielić na dwie części, do jednej dodać 3 łyżki mąki a do drugiej 3 łyżki kakao i wymieszać oba ciasta. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na środek tortownicy kłaść po jednej łyżce ciasta na przemian jasne i ciemne. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 40 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto z blaszki, wystudzić i posypać cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. zdecydowanie cieszy oko tymi paskami

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam w planach zebrę, ale muszę wyzdrowieć:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hejka,Ewo:
    'Zebra w super paski'prezentuje sie fantastycznie.Rowniez jest latwa w 'obrobce',no i taka efektowna:-)Czy mozesz mi napisac,dlaczego uzywa sie w tym przepisie bialej oranzady do wymieszania skladnikow?Czy to daje jakis szczegolny smak,czy moze aromat,lub powoduje wieksza 'pulchnosc'ciasta a moze wilgotnosc?Wiem,ze dodatek oleju powoduje wilgotnosc/chyba/ :-)
    -Pozdrawiam -Halinka-

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Halinko według mnie babka z oranżadą jest bardziej pulchna. Oranżadę dodaję także do naleśników.
      :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.