- Masa kakaowa
- 3 jajka
- 1/2 szk cukru
- 1 łyżka kakao naturalnego
- 2 łyżki kakao rozpuszczalnego
- 1/2 szk oleju
- 3 łyżki konfitury jeżynowej z brandy
- 1 szk mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szk mąki pszennej typ 500
- Masa serowa
- 2 jajka
- 1 łyżka budyniu śmietankowego
- 5 łyżek cukru
- 1/3 kostki margaryny ( o wadze 250 g )
- 1 kostka twarogu półtłustego ( 300 g )
- Dodatkowo
- 4 mandarynki
- cukier puder do posypania
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować margaryną i wysypać mąką. Mąkę
przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Przygotować masę kakaową
umieszczając wszystkie składniki i za pomocą miksera połączyć składniki.
Masę wylać do tortownicy. W drugiej misce przygotować masę serową.
Białka oddzielić od żółtek. Margarynę stopić i ostudzić. Twaróg wrzucić
do miski, dodać cukier i żółtka i utrzeć. Następnie dodać budyń i chwilę
miksować. Potem wlać margarynę i dalej miksować aż wszystko się
połączy. W innym naczyniu ubić na sztywno pianę z białek, dodać ją do
masy serowej i bardzo delikatnie najlepiej łyżką połączyć. Masę dowolnie
układać na ciemnym cieście ( ja robię kleksy łyżką ). Mandarynki obrać,
podzielić na cząstki i powciskać w kleksy serowe. Tak przygotowaną
formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 45-50 minut w
zależności od piekarnika. Po upieczeniu na jakieś 5 minut zostawić w
piekarniku z uchylonymi drzwiczkami po czym wyjąć z tortownicy i
wystudzić. Po ostygnięciu posypać ciasto cukrem pudrem.
Pięknie wygląda, bardzo ciekawe i myślę, że pyszne :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne, polecam :)
UsuńPrzepis brzmi nieźle, ale jeśli chodzi o czytanie bloga, trochę przeszkadza to, że nie można niczego skopiować. Nie chodzi o to, że skopiuje twoje zdjęcie i wsadzę na bloga, ale chciałabym skopiować tekst i zapisać na dysku, wypróbować, a dopiero potem wpisać do zeszytu. Tymczasem z twojego bloga wszystko trzeba przepisać. Nie mogę też otworzyć sobie bardziej interesujących wpisów w nowej karcie, kontynuując oglądanie bloga. Dlatego rezygnuje z przeglądania bloga po dwóch stronach. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZdaję sobie sprawę z tego, że opcja zablokowania kopiowania jest uciążliwa, ale jak na razie tak jest i będzie. Według mnie jeżeli komuś coś naprawdę się spodoba, to nie będzie dla niego problemem aby sobie przepis spisać. Blokada jest właśnie na nieuczciwych, którzy właśnie kopiują cudze i między innymi biorą udział w różnych konkursach. Nie piszę tu oczywiście, że wszyscy są nieuczciwi. Ale na chwilę obecną tak jest.
UsuńPozdrawiam :)