czwartek, 3 stycznia 2013

Mintaj z pieczarkami

                               Taka wersja mintaja jest chyba najprostsza, ale bardzo smaczna. Jeżeli lubicie ryby i pieczarki to ta propozycja przypadnie Wam do gustu. szybko i smacznie.

  • 1 kg fileta z mintaja ( mrożonego lub świeżego )
  • sól morska do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia
  • 500 g małych pieczarek
  • 150 g masła
 PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki oczyścić i pokroić na cztery części. Filety ( jeśli mrożone rozmrozić ), opłukać i osuszyć. Każdy kawałek przeciąć na dwie części, oprószyć solą i pieprzem i zostawić na 10 minut. Po tym czasie każdy kawałek obtoczyć w mace i smażyć na złoty kolor z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Usmażone kawałki układać na półmisek lub inne naczynie. Na drugiej patelni roztopić masło wrzucić pokrojone pieczarki i smażyć około 8 minut od czasu do czasu mieszając. Posolić i popieprzyć do smaku i dalej smażyć około 3 minuty. Gorące pieczarki razem z masłem wyłożyć na usmażone kawałki ryby. Podawać na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.