środa, 2 stycznia 2013

Schabowy na potrójnej panierce

                              Jak robię na obiad kotlety schabowe to lubię pokombinować z panierkami. I jedną z nich właśnie prezentuję. Panierka to płatki kukurydziane, bułka tarta i chrupki zbożowe z błonnikiem. Pyszna i chrupiąca.

SKŁADNIKI:
  • 8 kotletów ze schabu ( bez kości )
  • 4-5 jajek ( w zależności od wielkości )
  • sól morska do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • olej do smażenia
  • mąka do obtaczania
  • Panierka :
  • 200 g płatków kukurydzianych
  • 75 g chrupek zbożowych naturalnych z wysokim błonnikiem
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE:
Kotlety umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem do mięsa i posolić. Jajka rozbełtać z odrobiną soli i pieprzem. Płatki i chrupki zmiksować w rozdrabniaczu ale tak aby były widoczne kawałki. Zmiksowane składniki przesypać do miski, dodać bułkę tartą i paprykę i wymieszać mieszankę. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kotlet obtaczać w mące, potem zanurzać w jajku i panierować w przygotowanej panierce lekko dociskając. Kotlety smażyć na złoty kolor z obu stron.

2 komentarze:

  1. Oo ciekawa panierka :) Muszę wypróbować :)

    Zapraszam do mnie :http://dusia-gotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. A do Ciebie Dusiu zaglądam, choć nie komentuję :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.