- 60 g kaszy jaglanej
- 100 g płatków kukurydzianych
- 150 g mąki pszennej typ 500
- 2 jajka
- 100 g rodzynek sułtańskich
- 10 suszonych daktyli
- 1 czubata łyżka domowego cukru waniliowego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki gęstej śmietany 12%
- cukier puder do posypania
Kaszę ugotować w 500 ml wody ze szczyptą soli i łyżeczką masła, po czym
odcedzić ja na sicie i wystudzić. Daktyle pokroić w kostkę. Do miski
wsypać płatki, dodać zimną kaszę i wymieszać. Następnie dodać pozostałe
składniki i łyżką wymieszać masę na ciasteczka. Blachę z wyposażenia
kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia lub matą do ciasteczek. Łyżką do
lodów lub zwykłą nakładać porcje masy robiąc odstępy ( ja zrobiłam 9
dużych ciastek, ale można zrobić mniejsze ) i lekko przyklepać formując
okrągłe placuszki. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez 20-25 minut w zależności jak piecze piekarnik. Po upieczeniu
ciasteczka wyłożyć na kratkę i przestudzić a na koniec posypać cukrem
pudrem.
rewelacyjne! zapisuję i chętnie je zrobię przy najbliższej okazji:)
OdpowiedzUsuńW takim razie udanych wypieków życzę :)
Usuńświetne ciastka. porywam jedno.
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana, smacznego :)
UsuńZ kaszą jeszcze nie próbowałam, ale ciasteczka tak smakowicie wyglądają,że wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńTo daj Heniu znać czy Ci smakowały :)
Usuń