- 500 g mąki pszennej typ 500
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 250 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty cukru
- 4 łyżki oleju
- 1/2 szk prażonej cebulki
- 2 garście szpinaku
Szpinak umyć i osuszyć a potem posiekać. Do miski wlać zakwas, dodać
wodę i wymieszać. Mąkę zmieszać z solą i cukrem, wsypać do zakwasu,
dodać olej oraz szpinak i cebulkę. Wyrobić ciasto i zakryć miskę
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto jest bez drożdży więc
zajmie to więcej czasu. Po podwojeniu objętości ponownie wyrobić ciasto.
Dłonie zwilżyć olejem, z ciasta odrywać kawałki i formować bułki.
Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i znowu zostawić do
wyrośnięcia. Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
30-35 minut. Gotowe wystudzić na kratce.
Ale fantastyczny pomysł z dodaniem szpinaku do bułek :) Oryginalnie...
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńA ze szpinakiem faktycznie to był strzał w 10 :)
Aż mi ślinka pociekła, pychota ;)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuńPolecam takie zrobić, bo są super smaczne :)
Usuń