- 1 kawałek schabu bez kości ( 1,2 kg )
- 1 cebula
- Marynata :
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Cebulę obrać, umyć i
pokroić w plastry. Schab umyć, osuszyć i posmarować go dokładnie
marynatą. Przygotowane mięso włożyć do próżniowego naczynia, obłożyć na
górze plastrami cebuli, zamknąć pokrywkę i odessać powietrze za pomocą
pompki. Pojemnik z mięsem wstawić do lodówki na całą noc. Następnego
dnia wyjąć schab, włożyć go do rękawa do pieczenia z cebulą i piec 60-65
minut w temperaturze 175 stopni. Schab po upieczeniu wyjąć na talerz
aby soki się zamknęły i wystudzić. Można zimny schab włożyć do lodówki,
będzie lepiej się go kroiło. Schab pokrojony w plastry podawać z
pieczywem i np. ćwikłą.
też taki robię albo karczek, wolę to niż kupna wędlina na kanapkę:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie miesko pieczone:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ewo :)