wtorek, 19 marca 2013

Schab pieczony do chleba

                               Taki schab można zrobić na Święta Wielkanocne ale również na Boże Narodzenie. Ale także z powodzeniem można upiec go i spożywać do pieczywa zamiast sklepowych wędlin. Ja taki schabik lubię z ćwikłą lub sosem tatarskim.

  • 1 kawałek schabu bez kości ( 1,2 kg )
  • 1 cebula
  • Marynata :
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
 PRZYGOTOWANIE:
W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Cebulę obrać, umyć i pokroić w plastry. Schab umyć, osuszyć i posmarować go dokładnie marynatą. Przygotowane mięso włożyć do próżniowego naczynia, obłożyć na górze plastrami cebuli, zamknąć pokrywkę i odessać powietrze za pomocą pompki. Pojemnik z mięsem wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjąć schab, włożyć go do rękawa do pieczenia z cebulą i piec 60-65 minut w temperaturze 175 stopni. Schab po upieczeniu wyjąć na talerz aby soki się zamknęły i wystudzić. Można zimny schab włożyć do lodówki, będzie lepiej się go kroiło. Schab pokrojony w plastry podawać z pieczywem i np. ćwikłą.

2 komentarze:

  1. też taki robię albo karczek, wolę to niż kupna wędlina na kanapkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie miesko pieczone:)
    Pozdrawiam Ewo :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.