- Nadzienie
- 300 g twarogu półtłustego
- 1 duża pomarańcza
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko jajka kurzego
- 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej
- Ciasto
- 3 szk mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
- 1/2 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- około 2/3 szk gorącej wody
- Śmietana
- 1 szk gęstej śmietany 12%
- 2 łyżki cukru
- odrobina żółtego i czerwonego barwnika spożywczego
czytaj dalej :- Nadzienie :
Twaróg wrzucić do miski i rozgnieść go. Nie musi być gładki, może mieć widoczne delikatne grudki. Pomarańczę umyć, obrać dokładnie nie zostawiając białych błonek i pokroić w drobniutką kostkę i wrzucić razem z powstałym sokiem do sera. Dodać cukier i żółtko oraz kaszę mannę i wymieszać nadzienie.
Ciasto :
Do miski wsypać mąkę oraz sól, po czym wlać olej i wodę i widelcem lekko połączyć ze sobą składniki. Następnie zawartość miski wyłożyć na blat lub stolnicę i wyrobić gładkie ciasto. Gdyby okazało się, że jest zbyt kleiste podsypać mąką i ponownie wyrobić.
Pierogi :
Ciasto dzielić na kawałki a potem cienko wałkować i wykrawać kółka ( ja użyłam kółka o średnicy 10 cm ). Na każde kółko nakładać porcje nadzienia i zlepiać pierogi uważając aby się dokładnie zlepiły, bo farsz ma luźną konsystencję. Gotowe pierogi gotować w lekko osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. ( Moja metoda sprawdzania czy są ugotowane to wyjęcie pieroga na łyżce cedzakowej i dociśnięcie lekko palcem pieroga. Jeśli jest miękkie w dotyku oznacza to, że są gotowe ). Gotowe pierogi wyjmować łyżka cedzakową i kłaść na natłuszczonej blaszce.
Śmietana :
Śmietanę przelać do miseczki dodać cukier i barwniki i dokładnie wymieszać aż cukier się rozpuści a barwniki połączą ze śmietaną.
Pierogi nakładać na talerze i polać przygotowaną śmietaną.
sobota, 6 kwietnia 2013
Pierogi serowo-pomarańczowe
Zawsze robiąc pierogi z serem na słodko robiłam takie zwykłe z samym serem. Ale postanowiłam coś tym razem zmienić i dodałam pomarańcze. I to był strzał w 10, bo pierogi wyszły bardzo ciekawe w smaku. A do tego jeszcze śmietanka i obiad bezmięsny super.
4 komentarze:
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ja dodawałam skórkę startą z pomarańczy,całej nigdy nie dodawałam,ale pomysł ciekawy
OdpowiedzUsuńSpróbuj, smaczne są :)
Usuńpomarańcza? Wow.. nie pomyślałam, podoba mi się, baardzo:)
OdpowiedzUsuńZ pomarańczą mają ciekawy smak.
Usuń