niedziela, 12 maja 2013

Babka Czarnulka

                          Miałam ochotę na ciacho mocno czekoladowe lub z dużą ilością kakao. I udało mi się wyczarować pyszną i wilgotną babkę z dużą ilością kakao właśnie. Jeszcze polewa do babki i mamy super deser do kawy lub herbaty.

  • 1/2 szk ciemnego kakao
  • 2 szk mąki pszennej typ 500
  • 1/3 szk cukru
  • 125 margaryny Kasia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jogurt naturalny ( poj. 330g )
  • 2 jajka
  • Polewa :
  • 80 g białej czekolady
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 18%
  • 1 łyżka przegotowanej wody
  • kolorowa posypka do ciast
czytaj więcej :
Mąkę przesiać razem z kakao, proszkiem do pieczenia i sodką. Miękką margarynę utrzeć, dodać cukier i ucierać aż cukier się rozetrze. Wbijać po jajku nadal ucierając. Gdy składniki się połączą zmniejszyć obroty i dodając na przemian mieszankę suchych składników i jogurtu. Gotową masę przełożyć do formy na babkę wysmarowanej margaryną i kaszą manną. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 60-65 minut. Babkę po upieczeniu wystudzić. W rondelku podgrzać wodę a na rondelek postawić metalową miskę. Woda nie powinna dotykać miski. Wrzucić połamaną czekoladę, wlać wodę i śmietanę i podgrzewać do momentu aż z czekolady zrobi się jednolita polewa. Babkę polać polewą i posypać posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.