- 50 g ziaren słonecznika
- 50 g pestek dyni
- 1/2 szk prażonej cebulki
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 50 g świeżych drożdży
- 1,5 szk letniej wody
- 4 łyżki oleju ryżowego
- czytaj więcej :
- Do miski wrzucić drożdże i cukier. Za pomocą drewnianej łyżki rozetrzeć je na płynną konsystencję. Potem wlać wodę i olej oraz dodać sól i mąkę a następnie ziarna i cebulkę. Znowu użyć drewnianej łyżki i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu, które nie wymaga dużo czasu przykryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i zrobić gruby rulon. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia. Rulon ciasta ciąć na kawałki, formować bułeczki i układać je na papierze. Bułki odstawić do wyrośnięcia a potem wstawić je do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Bułki po upieczeniu oddzielić od siebie gdy się skleją i przestudzić. Podawać najlepiej z domowym masłem.
środa, 1 maja 2013
Bułki z ziarnami i prażoną cebulką
Nie ma to jak przepiękny zapach piekących się bułeczek roznoszący się po całym domu. przy tych bułkach jest niewiele pracy a smak niesamowity. Do takiej bułeczki wystarczy samo masło, a gdyby to jeszcze było domowe masełko to już do szczęścia nic nie potrzeba. Bułki smaczne są nawet na drugi dzień.
2 komentarze:
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Czy ciasto ma być takie rzadkie? Pierwszy raz robię i niewiem jak powinno wyglądać
OdpowiedzUsuńW tym przepisie ciasto jest dość luźne ale nie rzadkie, zawsze można z 50 g dodać mąki :)
Usuń