Przepis bierze udział w konkursie
- 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 100 g mąki pszennej graham typ 1850
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 200 g mąki pszennej typ 500
- 350 g zimnych gotowanych ziemniaków
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 1 szk aktywnego zakwasu
- 1 szk ciepłej wody
- 5 łyżek oleju
czytaj więcej :
Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Do miski wsypać
mąki, sól, cukier, ziemniaki i wymieszać. Do dzbanka wlać zakwas, wodę i
olej i wymieszać. Do mieszanki mąki wlać płynne składniki i wyrabiać
ciasto. Najpierw drewnianą łyżką a potem ręcznie do momentu aż ciasto
będzie odchodziło od ręki. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i
odstawić na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto znowu wyrobić i
przełożyć je do podłużnej foremki i znowu zostawić przykryte na kilka
godzin do wyrośnięcia. Ciasto chlebowe po wyrośnięciu wstawić w blaszce
do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut a potem zmniejszyć
temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 35 -40 minut. Chleb po
upieczeniu wyjąć z blaszki i wystudzić na kratce. Chleb z dodatkiem
ziemniaków jest wilgotny i super smakuje z masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.