- 500 g makaronu świderki
- 1 duża cebula
- 250 g chudego wędzonego podgardla
- 150 g wędzonej mielonki
- 150 g kiełbasy toruńskiej
- 350 g kiszonej kapusty ( ugotowanej )
- 2 solidne garście suszonych grzybów ( mieszane )
- 3 duże pieczarki ( rozwinięte )
- 2 łyżki domowego smalcu
- sól do smaku
- pieprz do smaku
czytaj więcej :
Grzyby namoczyć i ugotować. Po wystudzeniu posiekać. Kapustę ugotować,
przestudzić po czym odcedzić i także posiekać. Cebulę i pieczarki
oczyścić i pokroić w kostkę. Podgardle i obie kiełbasy pokroić także w
kostkę. W garnku nastawić wodę na makaron, po zagotowaniu posolić ją i
znowu zagotować. Do gotującej się wody wsypać makaron i gotować all
dente. W międzyczasie jak gotuje się makaron na patelni roztopić smalec i
wrzucić cebulę, pieczarki i posiekane grzyby. wszystko podsmażyć i
dodać kapustę i nadal chwilę smażyć. Na drugiej patelni przesmażyć
kiełbasy i podgardle. Ugotowany makaron odcedzić i przerzucić do dużego
naczynia aby swobodnie można było mieszać składniki. Do makaronu dodać
podsmażone składniki i wymieszać. Po chwili doprawić do smaku i znowu
wymieszać. Najlepiej spożywać od razu. Gdy ostygną podsmażyć na patelni,
będą jeszcze smaczniejsze.
ciekawa wersja:)
OdpowiedzUsuń