czwartek, 16 maja 2013

Marynowany schabowy panierowany

                        Kotlety schabowe w nietypowej panierce i wcześniej zamarynowane. Tak przygotowane nie są twarde, bo schab często taki bywa. A dzięki marynacie jest miękki i soczysty.

  • 8 kotletów ze schabu bez kości
  • Marynata :
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu śródziemnomorskiego
  • 2 łyżki mąki
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • papryka ostra do smaku
  • Panierka ;
  • 50 g talarków serowych
  • 1/3 szk bułki tartej
  • 1 szk płatków kukurydzianych
  • Dodatkowo :
  • olej do smażenia
  • mąka do obtaczania

 czytaj więcej :
Kotlety opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa a potem oprószyć delikatnie solą. Do miski wbić jajka, dodać jogurt, mąkę i przyprawy i wymieszać gładkie dość geste ciasto. Każdy kotlet obtoczyć w mące i układać w marynacie. Kilka razy obracać aby dokładnie były pokryte marynatą. Miskę z kotletami zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę. Teraz przygotować panierkę czyli do miski wsypać bułkę tartą, płatki zmiksować i wsypać do bułki a następnie zmiksować talarki serowe i także wsypać do miski i wymieszać. Gotową panierkę przesypać na talerz aby kotlety swobodnie można było panierować. Na rozgrzaną patelnię wlać olej. Po upływie żądanego czasu wyjąć kotlety z lodówki, oblepione marynatą panierować w panierce i smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z dowolnymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.