W sobotę byliśmy u rodzinki na wykopkach. Miałam nadzieję na zbiory kurek ale nie znam tamtych lasów i nie było z kim iść do lasu. Przywiozłam od Cioci więc ziemniaki i dużo gruszek oraz jabłek. A do tego załapałam się na wiejskie jajka i kurę. Niebawem będzie pyszny rosół z domowym makaronem. Ale przecież mowa tu o gruszkach i jabłkach. Część owoców pójdzie do słoików a część zostanie zjedzona na surowo i wyląduje w ciastach. Tak więc dziś gruszki w towarzystwie jabłek wylądowały w puszystym i pysznym biszkopcie. Ciacho wyszło wilgotne czyli takie jak lubię. A najlepsze jest jeszcze trochę letnie.
rozwiń i czytaj przepis :
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej typ 500 + 1 łyżka
- 1/2 szk cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina pomarańczowego barwnika spożywczego w proszku
- 2 duże jabłka
- 3 średnie gruszki
- cukier puder do posypania
Jabłka
i gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą
kostkę. Wrzucić owoce do miski, dodać łyżkę mąki i przemieszać aby mąka
oblepiła owoce. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić pianę z cukrem
i cukrem waniliowym na sztywno. Potem dodać żółtka i ubić na puszystą
masę. Następnie przesiać obie mąki razem z proszkiem do pieczenia i
barwnikiem, delikatnie wymieszać. Dodać olej i ponownie delikatnie
wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej
papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć owoce. Biszkopt piec w
piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu
przestudzić ciasto i posypać cukrem pudrem, pokroić i podawać.
Na dodanie owoców do samego środka ciasta biszkoptowego jeszcze się nie odważyłam, patrząc na zdjęcie jestem gotowa zaryzykować - ciasto prezentuje się obiecująco;)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że biszkopt nie opadnie...;)
Pozdrawiam - ANITA
Ja dość często piekę biszkopt z owocami i nie miałam sytuacji aby wyszedł zakalec. Proponuje spróbować a na pewno się uda. Ja takie ciacho lubię jeszcze letnie.
UsuńPozdrawiam.