wtorek, 24 września 2013

Biszkopt z jabłkami i gruszkami

                          W sobotę byliśmy u rodzinki na wykopkach. Miałam nadzieję na zbiory kurek ale nie znam tamtych lasów i nie było z kim iść do lasu. Przywiozłam od Cioci więc ziemniaki i dużo gruszek oraz jabłek. A do tego załapałam się na wiejskie jajka i kurę. Niebawem będzie pyszny rosół z domowym makaronem. Ale przecież mowa tu o gruszkach i jabłkach. Część owoców pójdzie do słoików a część zostanie zjedzona na surowo i wyląduje w ciastach. Tak więc dziś gruszki w towarzystwie jabłek wylądowały w puszystym i pysznym biszkopcie. Ciacho wyszło wilgotne czyli takie jak lubię. A najlepsze jest jeszcze trochę letnie.


rozwiń i czytaj przepis :

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej typ 500 + 1 łyżka
  • 1/2 szk cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina pomarańczowego barwnika spożywczego w proszku
  • 2 duże jabłka
  • 3 średnie gruszki
  • cukier puder do posypania
 Jabłka i gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Wrzucić owoce do miski, dodać łyżkę mąki i przemieszać aby mąka oblepiła owoce. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić pianę z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Potem dodać żółtka i ubić na puszystą masę. Następnie przesiać obie mąki razem z proszkiem do pieczenia i barwnikiem, delikatnie wymieszać. Dodać olej i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć owoce. Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu przestudzić ciasto i posypać cukrem pudrem, pokroić i podawać.



2 komentarze:

  1. Na dodanie owoców do samego środka ciasta biszkoptowego jeszcze się nie odważyłam, patrząc na zdjęcie jestem gotowa zaryzykować - ciasto prezentuje się obiecująco;)
    Mam nadzieję, że biszkopt nie opadnie...;)
    Pozdrawiam - ANITA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dość często piekę biszkopt z owocami i nie miałam sytuacji aby wyszedł zakalec. Proponuje spróbować a na pewno się uda. Ja takie ciacho lubię jeszcze letnie.
      Pozdrawiam.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.