rozwiń i czytaj przepis :
- Ciasto :
- 250 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
- 3 szczypty soli
- około 1/2 szk gorącej wody
- Nadzienie :
- 350 g półtłustego twarogu
- 1 duże jabłko ( średnie 2 )
- cukier do smaku
- 1 łyżka błyskawicznej kaszy manny
- Dodatkowo :
- 1/2 szk śmietany 12 %
- cukier do smaku
Jabłko
umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski. Wrzucić ser, dodać
kaszę i cukier do smaku i widelcem rozgnieść ser a potem wymieszać
nadzienie. Mąkę wymieszać z wodą i solą i wyrobić miękkie i elastyczne
ciasto. Gotowe ciasto wałkować i wycinać z niego kółka o średnicy 11 cm (
można mniejsze ) i na środek nakładać dużą łyżkę nadzienia. Zlepiać
pierogi i układać je na czystej ściereczce przykrywając drugą aby
pierogi nie wyschły. Zagotować wodę z dodatkiem soli i wkładać pierogi
na wrzątek. Gotować kilka minut od wypłynięcia. Ugotowane pierogi
wyjmować łyżką cedzakową na talerze. Śmietanę wymieszać z niewielką
ilością cukru i polać nią pierogi.
...myślałam dziś o nich. A tu proszę jaka niespodzianka :)..... Muszę zrobić koniecznie .
OdpowiedzUsuń