rozwiń i czytaj przepis :
- 2 owoce nashi
- 300 g mąki pszennej typ 500
- 2 jajka
- 3/4 szk mleka 3,2%
- 1/2 szk oleju rzepakowego
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g polewy deserowej w drażetkach
- 2 łyżki mleka
- biała posypka do ciast
Formę
do muffinek wyłożyć papilotkami lub foremkami silikonowymi. Przygotować
dwie miski. Do jednej wbić jajka, wlać mleko i olej i wymieszać. Do
drugiej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i
wymieszać. Nashi obrać, opłukać i zetrzeć do mąki na tarce o grubych
oczkach po czym wymieszać. Do płynnych składników przełożyć sypkie i
najlepiej za pomocą widelca wymieszać składniki dość szybko. Ciasto
rozdzielić do przygotowanych foremek. Babeczki piec 30 minut w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu babeczki wyjąć i
wystudzić. Do rondelka wlać trochę wody, na rondelek postawić metalową
miseczkę ( nie powinna dotykać wody ), wrzucić polewę, wlać mleko i
podgrzewając doprowadzić do rozpuszczenia się polewy i połączenia z
mlekiem. Miseczkę z polewą zdjąć z rondelka i każdą babeczkę zanurzać w
polewie a następnie posypać posypką i układać gotowe babeczki na
talerzu.
Świetne babeczki i piekarnik, mój się kończy, muszę pomyśleć nad nowym")
OdpowiedzUsuńDzięki Madziu :)
Usuń