rozwiń i czytaj przepis :
- 1,3 kg żeberek ( z dużą ilością mięsa )
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 solidne garście suszonych grzybów
- 2 duże cebule
- ok 800 ml dowolnego bulionu
- 1 łyżka przyprawy Małgosi
- 1 czubata łyżeczka czerwonej ostrej czubrycy
- pieprz czarny do smaku
- sól do smaku
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek oleju
- 2 szczypty cukru
Grzyby
namoczyć i ugotować, odcedzić. Kapustę ugotować i odcedzić. Cebule i
czosnek obrać, umyć i pokroić w kostkę. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić
na kawałki między kośćmi. Do garnka lub na patelnię wlać kilka łyżek
oleju, ułożyć żeberka i obsmażyć na złoto brązowy kolor z cukrem. Dodać
cebulę i posiekany czosnek i czubrycę, sól i pieprz i chwilę smażyć.
Podlać bulionem i dusić pod przykryciem prawie do miękkości żeberek.
Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Kapustę pokroić, dodać
grzyby, przyprawę Małgosi i wymieszać a następnie ułożyć w naczyniu. Na
kapustę ułożyć żeberka i zalać powstałym sosem. Naczynie przykryć
pokrywką i wstawić je do piekarnika. Nastawić temperaturę na 170 stopni a
czas na 45 minut. Po zapieczeniu żeberka z kapustą podawać np. z
pieczywem.
Kurcze nigdy nie robiłam a wygląda mega apetycznie. Dodaję do ulubionych:)
OdpowiedzUsuńJa takie mięcha robię bo bardzo lubimy. Niestety danie jest kaloryczne, ale trudno się oprzeć temu co dobre :)
UsuńBardzo lubię takie żeberka;)
OdpowiedzUsuńOj, to witaj w klubie Paulinko :)
Usuń