środa, 6 listopada 2013

Babka cytrynowa na cytrynowym dżemie


rozwiń i czytaj przepis :

  • 150 ml dżemu cytrynowego
  • 4 jajka
  • 1 szk cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 i 1/3 szk mąki tortowej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • Polewa :
  • 50 g czekolady mlecznej z cukrem strzelającym
  • 2 łyżki kremu czekoladowego
  • 2 łyżki mleka
  • waniliowa posypka do ciast

Margarynę stopić i wystudzić. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Jajka wybić do miski, dodać cukier puder i cukier waniliowy i ubijać do momentu aż masa będzie biała. Do masy jajecznej dodać dżem i miksować aż się połączy razem z jajkami. Następnie nadal miksując dodawać po jednej łyżce mieszankę mąki. Na koniec wlewać margarynę ale nie przerywając miksowania. Gotową masę przelać do formy babkowej ( ja miałam bez kominka ) wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55 minut. Upieczoną babkę wyjąć z formy i wystudzić. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z mlekiem i kremem czekoladowym i polać nim babkę. Na koniec posypać waniliową posypką.

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.