rozwiń i czytaj przepis :
- 150 ml dżemu cytrynowego
- 4 jajka
- 1 szk cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 i 1/3 szk mąki tortowej
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- Polewa :
- 50 g czekolady mlecznej z cukrem strzelającym
- 2 łyżki kremu czekoladowego
- 2 łyżki mleka
- waniliowa posypka do ciast
Margarynę
stopić i wystudzić. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
Jajka wybić do miski, dodać cukier puder i cukier waniliowy i ubijać do
momentu aż masa będzie biała. Do masy jajecznej dodać dżem i miksować aż
się połączy razem z jajkami. Następnie nadal miksując dodawać po jednej
łyżce mieszankę mąki. Na koniec wlewać margarynę ale nie przerywając
miksowania. Gotową masę przelać do formy babkowej ( ja miałam bez
kominka ) wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką. Babkę piec w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55 minut. Upieczoną babkę wyjąć
z formy i wystudzić. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z mlekiem i
kremem czekoladowym i polać nim babkę. Na koniec posypać waniliową
posypką.
bardzo smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńFajna babeczka :)
OdpowiedzUsuńJustyna i Jola i jest mocno cytrynowa :) Super smak :)
OdpowiedzUsuńMocno cytrynowa mówisz? Dla mnie idealna :)
OdpowiedzUsuń