rozwiń i czytaj przepis :
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 1 szk letniej wody
- 1/2 szk maślanki naturalnej
- 1/4 szk oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki sezamu
- 3 łyżki mieszanki sałatkowej ( orzeszki pinii, pestki dyni, pestki słonecznika )
- 2 łyżki prażonej cebulki
Drożdże
rozmieszać w dużej misce z cukrem na płynną masę. Dodać płynne
składniki i wymieszać. Wsypać mąkę, sól oraz pozostałe składniki i
wyrobić ciasto na bułki. Gdy będzie wyrobione oprószyć delikatnie mąką,
przykryć miskę ściereczka i zostawić w spokoju do wyrośnięcia. Gdy
ciasto ładnie podrośnie ponownie je wyrobić. Ciasto podzielić na 8
części, każdą wałkować na ruloniki i zawijać fikuśnie bułeczki. Bułki
układać na blasze najlepiej jak to będzie z wyposażenia kuchenki
wyłożonej matą silikonową. Można użyć papieru do pieczenia ( mi się
akurat skończył ) lub oprószyć blachę mąką. Tak przygotowane bułki
zostawić do wyrośnięcia a potem piec 30 minut w 175 - 180 stopniach.
Upieczone bułki przestudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.