wtorek, 5 listopada 2013

Bułki z dodatkiem ziaren

                          Uwielbiam kombinacje z domowym pieczywem. Za każdym razem staram się aby były z innymi dodatkami. Jak na razie to wychodzi, ciekawe kiedy skończą mi się pomysły ?


rozwiń i czytaj przepis :

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 1 szk letniej wody
  • 1/2 szk maślanki naturalnej
  • 1/4 szk oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki mieszanki sałatkowej ( orzeszki pinii, pestki dyni, pestki słonecznika )
  • 2 łyżki prażonej cebulki
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozmieszać w dużej misce z cukrem na płynną masę. Dodać płynne składniki i wymieszać. Wsypać mąkę, sól oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto na bułki. Gdy będzie wyrobione oprószyć delikatnie mąką, przykryć miskę ściereczka i zostawić w spokoju do wyrośnięcia. Gdy ciasto ładnie podrośnie ponownie je wyrobić. Ciasto podzielić na 8 części, każdą wałkować na ruloniki i zawijać fikuśnie bułeczki. Bułki układać na blasze najlepiej jak to będzie z wyposażenia kuchenki wyłożonej matą silikonową. Można użyć papieru do pieczenia ( mi się akurat skończył ) lub oprószyć blachę mąką. Tak przygotowane bułki zostawić do wyrośnięcia a potem piec 30 minut w 175 - 180 stopniach. Upieczone bułki przestudzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.