rozwiń i czytaj przepis :
- 250 g miękkiej margaryny Kasia
- 1/2 szk cukru
- 32 g cukru waniliowego
- 5 jajek ( M )
- 2,5 szk mąki pszennej typ 500
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina żółtego barwnika spożywczego
- 2 brzoskwinie
- cukier puder do posypania
Do
miski przełożyć miękką margarynę, wsypać oba cukry i dobrze utrzeć.
Następnie nadal ucierając dodawać po jednym jajku a potem jak się jajka
połączą z margaryną przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia do miski z
masą oraz dodać barwnik. Ciasto dobrze wymieszać i przełożyć je do
podłużnej foremki o wymiarach 32 x 14 cm wysmarowanej margaryną i
wysypanej bułką tartą. Lekko rozprowadzić ciasto po foremce. Brzoskwinie
umyć, usunąć z nich pestki i pokroić na paski a potem powciskać przez
środek w cieście. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni
i piec ciasto 50 minut. Po upieczeniu lekko przestudzić, wyjąć z
foremki i posypać cukrem pudrem.
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuń