wtorek, 5 listopada 2013

Hot-dog z prażoną cebulką

                         Parówka, domowa bułka, prażona cebulka to coś co moi faceci lubią. Takie jedzonko mogliby jeść codziennie, ale nie ma tak dobrze, oj nie ma.


rozwiń i czytaj przepis :

  • 600 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szk letniej wody
  • 1/2 szk mleka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek prażonej cebulki
  • 8 cienkich parówek
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i utrzeć aż będą płynne. Wlać mleko, wodę, olej, dodać sól i wymieszać. Następnie dodać mąkę i wyrobić ciasto. Posypać je lekko mąką, zakryć miskę ściereczka i zostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie chwilę wyrobić, podsypać mąką i rozwałkować na nie za cienki w miarę prostokątny placek. Placek pociąć na 8 pasków, a każdą parówkę ponacinać na końcach na krzyż. Na każdym pasku ciasta posypać cebulkę, na jeden z końców położyć parówkę i zwinąć ciasto z parówka w roladkę. Tak przygotowane hot dogi ułożyć na blasze z wyposażenia kuchenki posypanej mąką i zostawić do podrośnięcia. Gdy podrosną blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut. Gotowe hot dogi wyjąć z piekarnika i przed podaniem lekko przestudzić.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.