rozwiń i czytaj przepis :
- 600 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
- 40 g świeżych drożdży
- 1 szk letniej wody
- 1/2 szk mleka
- 1 jajko
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek prażonej cebulki
- 8 cienkich parówek
Do
miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i utrzeć aż będą płynne. Wlać
mleko, wodę, olej, dodać sól i wymieszać. Następnie dodać mąkę i wyrobić
ciasto. Posypać je lekko mąką, zakryć miskę ściereczka i zostawić
ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie chwilę wyrobić,
podsypać mąką i rozwałkować na nie za cienki w miarę prostokątny placek.
Placek pociąć na 8 pasków, a każdą parówkę ponacinać na końcach na
krzyż. Na każdym pasku ciasta posypać cebulkę, na jeden z końców położyć
parówkę i zwinąć ciasto z parówka w roladkę. Tak przygotowane hot dogi
ułożyć na blasze z wyposażenia kuchenki posypanej mąką i zostawić do
podrośnięcia. Gdy podrosną blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do
170 stopni na 20 minut. Gotowe hot dogi wyjąć z piekarnika i przed
podaniem lekko przestudzić.
ale fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńmoje chłopaki uwielbiają takie jedzonko
Usuń