poniedziałek, 18 listopada 2013

Makaronowa patelnia

                         Takie dania jak to są smaczne i szybkie w przygotowaniu. Wykorzystałam makaron kolanka Między brodzki. Świetnie się wkomponował w całość. Do tego kiełki na patelnię, które o tej porze roku powinniśmy jeść często ze względu na ich cenne właściwości. Tak więc szybkie danie na obiad lub ciepłą kolację mamy w kilka minut. Oczywiście przedtem musimy ugotować makaron.


rozwiń i czytaj przepis :
2 małe cebule ( lub 1 duża )
1/2 czerwonej papryki
100 g cukinii
150 g wędzonego boczku
150 g blanszowanych kurek ( użyłam mrożonych )
1 czubata łyżka kaparów
2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g kiełków na patelnię
2 łyżki oleju
sól morska z magnezem do smaku
pieprz kolorowy do smaku
chili do smaku
zielona czubryca do smaku
50 g żółtego sera
250 g makaronu kolanka ( może być inny )

Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Cukinię i paprykę umyć i pokroić w paseczki.
Boczek także pokroić w paski.
Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę.
Chwilę smażyć, dodać boczek i dalej smażyć do lekkiego zrumienienia.
Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę, cukinię i kurki oraz kiełki kapary i smażyć 3 minuty na dużym ogniu.
Dodać przyprawy i makaron oraz natkę i jeszcze chwilę smażyć nadal na dużym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Danie zostawić na pięć minut i w miarę konieczności jeszcze doprawić, po czym nakładać na talerze i posypać serem startym na tarce o drobnych oczkach.

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.