A tort ten przygotowałam na konkurs na jednej ze stron.
rozwiń i czytaj przepis :
Biszkopt żurawinowy :
5 jajek ( rozmiar M )
1/3 szk cukru
16 g cukru waniliowego
4 łyżki mąki tortowej + 1 płaska
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 garść suszonej żurawiny
Krem :
1 śmietana 30 % ( 330 g )
650 g serka waniliowego z kawałkami wanilii ( z wiaderka )
2 galaretki żurawinowe
300 ml gorącej przegotowanej wody
2 łyżki cukru
Dodatkowo :
350 ml dżemu truskawkowego z żurawiną i migdałami
suszona żurawina do dekoracji
3/4 szk herbaty żurawinowej
Zaparzyć herbatę do nasączenia biszkoptu.
Biszkopt żurawinowy :
Białka oddzielić od żółtek.
Potem białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem oraz cukrem waniliowym.
Następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
Do ubitej masy jajecznej dodać przesiane obie mąki razem z proszkiem do pieczenia i na najmniejszych obrotach wymieszać.
Garść żurawiny wyłożyć na desce do krojenia, posypać łyżką mąki i posiekać a potem dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą.
Do przygotowanej formy przełożyć ciasto i piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut.
Upieczony biszkopt wystudzić i pokroić na trzy blaty.
Krem :
Gorącą, przegotowaną wodę wlać do naczynia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać a potem schłodzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Zimną śmietanę ubić z cukrem i potem dodając po łyżce serka mieszać na wolnych obrotach.
Gdy serek połączy się ze śmietaną dodawać małymi strumieniami galaretkę i wymieszać.
Gdyby masa okazała się za rzadka wystarczy wstawić ją do lodówki do lekkiego stężenia ale takiego aby można było krem smarować.
Przełożenie :
Pierwszy biszkopt ułożyć na paterze, nasączyć go herbatą i rozsmarować dżem truskawkowy z żurawiną i migdałami ( przepis znajdziecie w moich przepisach ) tutaj.
Następnie przykryć drugim krążkiem, który należy nasączyć i rozsmarować porcję kremu.
Przykryć ostatnim nasączonym krążkiem i posmarować wierzch i boki kremem.
Na koniec tort udekorować pozostałym kremem i suszoną żurawiną.
Gotowy tort wstawić do lodówki do ścięcia na kilka godzin.
5 jajek ( rozmiar M )
1/3 szk cukru
16 g cukru waniliowego
4 łyżki mąki tortowej + 1 płaska
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 garść suszonej żurawiny
Krem :
1 śmietana 30 % ( 330 g )
650 g serka waniliowego z kawałkami wanilii ( z wiaderka )
2 galaretki żurawinowe
300 ml gorącej przegotowanej wody
2 łyżki cukru
Dodatkowo :
350 ml dżemu truskawkowego z żurawiną i migdałami
suszona żurawina do dekoracji
3/4 szk herbaty żurawinowej
Zaparzyć herbatę do nasączenia biszkoptu.
Biszkopt żurawinowy :
Białka oddzielić od żółtek.
Potem białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem oraz cukrem waniliowym.
Następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
Do ubitej masy jajecznej dodać przesiane obie mąki razem z proszkiem do pieczenia i na najmniejszych obrotach wymieszać.
Garść żurawiny wyłożyć na desce do krojenia, posypać łyżką mąki i posiekać a potem dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą.
Do przygotowanej formy przełożyć ciasto i piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut.
Upieczony biszkopt wystudzić i pokroić na trzy blaty.
Krem :
Gorącą, przegotowaną wodę wlać do naczynia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać a potem schłodzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Zimną śmietanę ubić z cukrem i potem dodając po łyżce serka mieszać na wolnych obrotach.
Gdy serek połączy się ze śmietaną dodawać małymi strumieniami galaretkę i wymieszać.
Gdyby masa okazała się za rzadka wystarczy wstawić ją do lodówki do lekkiego stężenia ale takiego aby można było krem smarować.
Przełożenie :
Pierwszy biszkopt ułożyć na paterze, nasączyć go herbatą i rozsmarować dżem truskawkowy z żurawiną i migdałami ( przepis znajdziecie w moich przepisach ) tutaj.
Następnie przykryć drugim krążkiem, który należy nasączyć i rozsmarować porcję kremu.
Przykryć ostatnim nasączonym krążkiem i posmarować wierzch i boki kremem.
Na koniec tort udekorować pozostałym kremem i suszoną żurawiną.
Gotowy tort wstawić do lodówki do ścięcia na kilka godzin.
Kremowy i owocowy, pyszny tort ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńJa żurawinę uwielbiam, szczególnie świeżą :)
OdpowiedzUsuńA Twój tort wygląda pięknie, ten różowiutki krem jest po prostu cudowny :)
Ja właśnie suszoną ale najbardziej cieszę się, że przekonałam do żurawiny swoich domowników :)
Usuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńdzięki Justynko :)
UsuńSzkoda, ze nie mozna sobie skopiowac na pozniej, ale jest tyle innych rownie ciekawych przepisow...
OdpowiedzUsuńSkopiować nie można, ale jest opcja drukowania. Mimo braku możliwości kopiowania zapraszam do odwiedzin :)
UsuńPięknie wygląda ten różowy krem - idealny np. jako tort urodzinowy! Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji kulinarnej! Pozdrawiam z Doliny smaków:)
OdpowiedzUsuń