Przepis bierze udział w konkursie
LAYMAN OD
KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- Farsz :
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g żółtego sera
- 1 solidna garść świeżego szpinaku
- 25 g kiełków rzodkiewki
- 20 g zimnego masła
- sól morska do smaku
- pieprz czarny do smaku
- pieprz cayenne do smaku
- Dodatkowo :
- 2 lub 3 jajka
- sól do smaku
- bułka tarta do panierowania
- mąka do obtaczania
- olej rzepakowy do smażenia
Filety
umyć, osuszyć, posolić, zrobić nacięcie tworząc kieszeń i w środku
kieszeni posolić i popieprzyć. Przygotować farsz : umyty i osuszony
szpinak posiekać i wrzucić do miski, dodać kiełki. Następnie do tej
miski zetrzeć ser i masło na tarce o drobnych oczkach, wrzucić żurawinę i
dodać przyprawy. Wymieszać nadzienie i wypełnić nim kieszenie filetów.
Każdy filet obtaczać w mące, zanurzać w rozmąconym i posolonym jajku i
panierować w bułce tartej. Smażyć w sporej ilości oleju na złoto brązowy
kolor po kilka minut z obu stron. Podawać z dowolnymi dodatkami np,
surówką i ziemniakami.
O, lubię takie obiadki.
OdpowiedzUsuń