rozwiń i czytaj dalej :
- 50 g suszonej żurawiny
- 100 g dyni ( startej na grubych oczkach )
- 350 g mąki pszennej typ 500
- 30 g świeżyć drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 100 ml letniego mleka 3,2%
- 100 ml letniej wody
Drożdże
wrzucić do miski, zasypać cukrem i ucierać aż będą płynne. Następnie
wlać letnie mleko i wodę oraz olej. Mąkę przemieszać z solą, wsypać do
miski, dodać startą dynię i żurawinę i wyrobić ciasto. Miskę z
wyrobionym i oprószonym mąką ciastem zakryć ściereczką i zostawić do
wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość ponownie wyrobić i podzielić na 8
kawałków. Formować kulki, które kłaść na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia, można zrobić nożem rowek przez środek każdej kulki i zostawić
do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki piec 30 minut w 190
stopniach. Upieczone bułki przestudzić.' Takie bułki najlepiej smakują z
domowym masłem.
Mmm, pysznie wyglądają :) Zjadłabym sobie taką bułeczkę :)
OdpowiedzUsuńczęstuj się :)
Usuń