rozwiń i czytaj przepis :
- Ciasto :
- ok. 3/4 szk gorącej wody
- odrobina czerwonego barwnika spożywczego
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2 szk mąki pszennej typ 500
- Nadzienie :
- 300 g serka waniliowego z kawałkami wanilii
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 garść suszonej żurawiny
Żurawinę
włożyć do miseczki i zalać gorącą wodą. Moczyć przez 15 minut a potem
odcedzić na sitku. Do miseczki przełożyć serek, kaszę i odsączoną
żurawinę a potem wymieszać nadzienie. W większej misce umieścić mąkę i
sól, wymieszać, zrobić dołek. Wodę wymieszać z barwnikiem aż woda uzyska
różowy kolor , wlać do mąki i chwilę przemieszać drewnianą łyżką. Potem
dodać jajko rozbełtane z olejem i wyrobić jednolite i gładkie ciasto.
Gdy będzie już wyrobione rozwałkować porcje ciasta na cienkie placki i
wycinać foremką kółka o średnicy 10 cm i kłaść porcje nadzienia ( farsz
serowo -żurawinowy jest dość luźny więc pierogi będą trochę płaskie, nie
takie jak np. ruskie ). Układać zlepione na ściereczce, zakryć drugą
ściereczką aby nie wysychały. Wodę zagotować, posolić i ponownie
zagotować. Pierogi kłaść na wrzątek i dotować kilka minut od
wypłynięcia. Pierogi podawać bez dodatków lub polane śmietaną.
Ale maja piękny kolor!
OdpowiedzUsuń