czwartek, 12 grudnia 2013

Pierogi żurawinowo - serowe


rozwiń i czytaj przepis :

  • Ciasto :
  • ok. 3/4 szk gorącej wody
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szk mąki pszennej typ 500
  • Nadzienie :
  • 300 g serka waniliowego z kawałkami wanilii
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 garść suszonej żurawiny
PRZYGOTOWANIE:
Żurawinę włożyć do miseczki i zalać gorącą wodą. Moczyć przez 15 minut a potem odcedzić na sitku. Do miseczki przełożyć serek, kaszę i odsączoną żurawinę a potem wymieszać nadzienie. W większej misce umieścić mąkę i sól, wymieszać, zrobić dołek. Wodę wymieszać z barwnikiem aż woda uzyska różowy kolor , wlać do mąki i chwilę przemieszać drewnianą łyżką. Potem dodać jajko rozbełtane z olejem i wyrobić jednolite i gładkie ciasto. Gdy będzie już wyrobione rozwałkować porcje ciasta na cienkie placki i wycinać foremką kółka o średnicy 10 cm i kłaść porcje nadzienia ( farsz serowo -żurawinowy jest dość luźny więc pierogi będą trochę płaskie, nie takie jak np. ruskie ). Układać zlepione na ściereczce, zakryć drugą ściereczką aby nie wysychały. Wodę zagotować, posolić i ponownie zagotować. Pierogi kłaść na wrzątek i dotować kilka minut od wypłynięcia. Pierogi podawać bez dodatków lub polane śmietaną.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.