rozwiń i czytaj przepis :
- 1 kg mąki pszennej
- 0,5 szk otrąb pszennych
- 0,5 l wody
- 10 dkg drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 8 łyżek oleju
Drożdże
rozrabiamy z cukrem. Dodajemy wodę, sól, olej, mąkę i otręby i całość
wyrabiamy. Oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto
wyrośnie powtórnie chwilę wyrabiamy i układamy w wysmarowane olejem
foremki keksówki.Ponownie czekamy aż ciasto na chleb wyrośnie. Wstawiamy
do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut.
gratuluję pierwszego chlebka :) uwielbiam dodatek otrębów. pieczywo jest wtedy lżejsze :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ale ja już mam trochę dorobku chlebowego. Ten przepis był pierwszym. Z racji tego, że miałam dużo przepisów jeszcze przed założeniem bloga część przepisów jest właśnie starszych i nawet widać po zdjęciach że to nie to. Ale człowiek całe życie się uczy co widać mam nadzieję na lepsze :)
Usuń