poniedziałek, 6 stycznia 2014

Domowa mielonka

                                 Teraz krótka seria starszych przepisów. Są to przepisy jeszcze sprzed założenia bloga, wybrałam część z nich.  Zdjęcia nie są idealne ale myślę, że przepisy warte wykorzystania.
Na niektórych zdjęciach będzie widniał napis Zewa ale to są moje zdjęcia. Po prostu te zdjęcia podpisywałam takim nickiem.


rozwiń i czytaj przepis :
  • 5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  •   1 główka czosnku
  •   sól
  •   pieprz
  •   woda
  •  Mięso mielimy, czosnek przeciskamy przez praskę, solimy, pieprzymy i wlewamy ok. 1.5 litra zimnej wody. Wodę dodajemy, aby nasza mielonka nie była za sucha i po pasteryzacji utworzyła się galaretka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, układamy do słoików tak, aby nie było przerw,( mięso musi być dobrze ubite w słoiku). Pasteryzujemy ok. 40 minut od zagotowania i ok. 20 minut od zagotowania dnia następnego o tej samej godzinie. Jeżeli chcemy szybko spożyć nasze mielonki to możemy pasteryzację wydłużyć do 50 minut i gotować tylko raz.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.