rozwiń i czytaj przepis :
- 2 golonki z indyka
- 1 mała cebula
- 2 garście suszonych podgrzybków
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól do smaku
- pieprz czosnkowy do smaku
- papryka ostra do smaku
- około 600 ml wody
- kilka łyżek oleju
- 1 szk mleka 3,2%
- 1 łyżka mąki
Grzyby
namoczyć. Golonki umyć, osuszyć i posypać papryką, solą i pieprzem.
Odstawić na co najmniej 30 minut. W szerokim garnku rozgrzać kilka łyżek
oleju, włożyć golonki i zrumienić. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i
zeszklić ją. Potem wszystko podlać wodą, dodać liść i ziele i dusić
prawie do miękkości golonek pod przykryciem. Potem dodać odcedzone z
wody grzyby, dodać sól i pieprz i dalej dusić aż golonki będą miękkie.
Mleko dokładnie połączyć z mąką i zagęścić powstałą mieszanką sos. W
miarę potrzeby doprawić. Zagotować sos i podawać golonki np. z
ziemniakami i surówką.
ciekawe danie:)
OdpowiedzUsuń