wtorek, 7 stycznia 2014

Mintaj w pierzynce z marchewki i pora


rozwiń i czytaj przepis :

  • 500 g fileta z mintaja
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia
  • Pierzynka :
  • 3 średnie marchewki
  • 1/2 pora
  • 4 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szk warzywnego bulionu
PRZYGOTOWANIE:
Mintaja umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Oprószyć solą i pieprzem i odstawić na 15 minut. Potem obtaczać je w mące i smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron po czym układać jeden obok drugiego np. w formie do zapiekania. Pora i marchew oczyścić, umyć i pora posiekać dość grubo a marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na drugiej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, wrzucić pora i marchew i smażyć 5 minut. Potem wlać bulion, dodać liść i ziele oraz sól i pieprz i dusić wszystko prawie do miękkości marchewki. Następnie dodać koncentrat, wymieszać, zagotować i ewentualnie doprawić. Gorącym sosem warzywnym polać rybę i zostawić do ostygnięcia. Ryba najlepiej smakuje po dwóch, trzech dniach gdy się przegryzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.