rozwiń i czytaj przepis :
- 500 g fileta z mintaja
- sól
- pieprz
- mąka do obtaczania
- olej do smażenia
- Pierzynka :
- 3 średnie marchewki
- 1/2 pora
- 4 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 szk warzywnego bulionu
Mintaja
umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Oprószyć solą i pieprzem i odstawić
na 15 minut. Potem obtaczać je w mące i smażyć na oleju na złoty kolor z
obu stron po czym układać jeden obok drugiego np. w formie do
zapiekania. Pora i marchew oczyścić, umyć i pora posiekać dość grubo a
marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na drugiej patelni rozgrzać
kilka łyżek oleju, wrzucić pora i marchew i smażyć 5 minut. Potem wlać
bulion, dodać liść i ziele oraz sól i pieprz i dusić wszystko prawie do
miękkości marchewki. Następnie dodać koncentrat, wymieszać, zagotować i
ewentualnie doprawić. Gorącym sosem warzywnym polać rybę i zostawić do
ostygnięcia. Ryba najlepiej smakuje po dwóch, trzech dniach gdy się
przegryzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.